top of page

KINDERBOEK ROUWVERWERKING

Brieven voor de hemel

BRIEVEN VOOR DE HEMEL / lETTERS TO HEAVEN

Een mooi en gevoelig boek over rouwverwerking bij kinderen.

‘Mijn vader woont al drie weken in de hemel, maar ik wil hem nog zoveel vertellen.’ Dit is een van de zinnen uit het ontroerende verhaal van Pip, een meisje dat haar vader op jonge leeftijd verloor. Het boek – geschikt voor kinderen van 7 tot 11 jaar – vertelt het verhaal van Pip, die het niet accepteert dat haar vader voor altijd wegblijft. Zij weet haar gevoelens om te zetten in creatieve uitingen en werkt dit in concrete ideeën uit. Deze ideeën sluiten goed aan bij vragen die kinderen hebben wanneer iemand in hun directe omgeving overlijdt. Pip schrijft brieven aan haar vader die afgewisseld worden met een gevoelig verhaal, dat zeker de nodige emoties losmaakt. Pip heeft veel vragen over de dood en is op zoek naar antwoorden. Dit vindt ze deels door te praten met een wereldreiziger, deels door erover te praten in haar klas en deels door het schrijven van de prachtige brieven aan haar vader in de hemel.

Uit: onderwijstijdschrift JSW

Titel: Brieven voor de hemel

Auteur: Bea Bisseling

Illustrator: Mart Kremers

Aantal pagina’s: 88 – full colour

Uitvoering: gebonden – hardcover

ISBN: 978 90 902 7884 1
1ste druk: december 2013, 2de druk: juni 2014
2017: Vertaald in het Engels

Een brief

Fragment:

 

Heel netjes vouwt Pip de brief dicht en stopt hem in een gouden envelop. Ze plakt er een postzegel op. Voor papa in de hemel. De brief wil ze echt versturen. Ze kijkt door het raampje naar buiten, vandaag is de hemel blauw. Aan meester Rik heeft ze gevraagd hoe ver de hemel is, maar hij kan er niet echt een antwoord op geven. Dat verbaast Pip, want meester Rik weet altijd alles. Ze heeft gevraagd of het duizend kilometer is of een miljoen kilometer, maar zelfs dat weet hij niet. Net als alle grote mensen doet meester Rik ook een beetje geheimzinnig over de hemel. Wel vertelt hij dat dode mensen én dode dieren uit de hele wereld daar bij elkaar wonen en dat het een bijzondere plek is. Niemand weet precies hoe de hemel eruit ziet; er zijn zelfs mensen die denken dat de hemel niet bestaat. Dat vindt Pip raar, want als je naar boven kijkt kun je het zelf zien. Oma Ger zegt dat papa in de hemel is bij opa Ben, die is ook dood.

Welke taal spreken ze daar? Het moet Engels of Spaans zijn, want dat zijn de wereldtalen. Of is er ook een hemeltaal? Misschien gaan er wel speciale vliegtuigen naar de hemel, of spaceshuttles. Op de maan komen ook mensen en de maan hoort bij de hemel. Het kan dus best dat postbodes daar brieven brengen. Meester Rik zegt dat het niet lang meer duurt voordat reisorganisaties reisjes naar de maan aanbieden. Dan moet je door de hemel. Pip plakt een extra postzegel op de envelop, want de hemel is ver weg.

Citaat recensie NBD Biblion (april 2014):
Prachtige uitgave waarin woord en beeld hand in hand gaan, en die in moeilijke tijden taal kan geven aan een verdriet waar eigenlijk geen woorden voor zijn.

"

Citaat recensie Leeswelp (oktober 2014):

De dood uitleggen aan kinderen blijft een moeilijke evenwichtsoefening tussen te hard zijn en onnodig verbloemen. Bea Bisseling, docent aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, vindt in debuut Brieven voor de hemel echter moeiteloos de juiste toon, en geeft op een serene en waarheidsgetrouwe manier weer hoe verwarrend het concept ‘dood’ voor een kind kan zijn.

"

English page
bottom of page