Een mooi en gevoelig boek over rouwverwerking bij kinderen.
‘Mijn vader woont al drie weken in de hemel, maar ik wil hem nog zoveel vertellen.’ Dit is een van de zinnen uit het ontroerende verhaal van Pip, een meisje dat haar vader op jonge leeftijd verloor. Het boek – geschikt voor kinderen van 7 tot 11 jaar – vertelt het verhaal van Pip, die het niet accepteert dat haar vader voor altijd wegblijft. Zij weet haar gevoelens om te zetten in creatieve uitingen en werkt dit in concrete ideeën uit. Deze ideeën sluiten goed aan bij vragen die kinderen hebben wanneer iemand in hun directe omgeving overlijdt. Pip schrijft brieven aan haar vader die afgewisseld worden met een gevoelig verhaal, dat zeker de nodige emoties losmaakt. Pip heeft veel vragen over de dood en is op zoek naar antwoorden. Dit vindt ze deels door te praten met een wereldreiziger, deels door erover te praten in haar klas en deels door het schrijven van de prachtige brieven aan haar vader in de hemel.
Uit: onderwijstijdschrift JSW
Titel: Brieven voor de hemel
Auteur: Bea Bisseling
Illustrator: Mart Kremers
Aantal pagina’s: 88 – full colour
Uitvoering: gebonden – hardcover
ISBN: 978 90 902 7884 1
1ste druk: december 2013, 2de druk: juni 2014
2017: Vertaald in het Engels

GOALS2030
WERELDDOELEN IN DE KLAS


Wil jij leerlingen uitdagen om de wereld een stukje mooier te maken? Ga dan aan de slag met Goals2030. Het lesmateriaal bestaat uit opdrachten over de 17 werelddoelen die als doel hebben om een einde te maken aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Deze werelddoelen, ook wel Global Goals genoemd, zijn in 2015 bijna door alle landen ondertekend, ook door Nederland. Het is een mooi initiatief dat laat zien dat we met z'n allen verantwoordelijk zijn voor de aarde.
Goals2030 laat leerlingen op een creatieve en uitdagende manier kennis maken met de 17 werelddoelen. Het lesmateriaal bestaat uit 70 (opdracht)kaarten en de website www.goals2030.nl mét actuele en inspirerende filmpjes. Leerlingen krijgen kennis van de 17 werelddoelen en worden zich meer bewust van de wereld om hen heen. De opdrachten zijn actueel, uitdagend, vakoverstijgend en sluiten aan bij burgerschapsonderwijs. Voorbeelden van opdrachten zijn: het watergebruik onderzoeken van de toiletten op school; in gesprek gaan over kinderrechten; rappen over discriminatie en een duurzaam vervoermiddel ontwerpen voor mensen én honden.
De website met filmpjes en informatie én de kleurrijke opdrachten maken Goals2030 tot een veelzijdig lespakket waar de leerlingen met veel plezier aan zullen werken.
Iedereen kan helpen de 17 Werelddoelen te behalen. Doe je mee?
Opdrachtkaarten
Per werelddoel zijn er 4 (opdracht)kaarten:
1. Start: geeft informatie over het werelddoel + beschrijving van de 3 opdrachten: doener, onderzoeker, wereldverbeteraar.
2. Doener: is een opdracht waarin leerlingen iets doen (creëren).
3. Onderzoeker: is een opdracht waarin leerlingen iets onderzoeken of een bestaand onderzoek onder de loep nemen.
4. Wereldverbeteraar: is een opdracht waarin leerlingen iets voor anderen doen of zich verdiepen in een persoon die de wereld heeft verbeterd.
Voorbeeld opdrachtkaarten (A5) werelddoel 6: schoon water en sanitair. Klik voor vergroting op de kaarten.
Illustraties en ontwerp: Ontwerpkantoor Vonk Specht
Goals2030 heeft ook een website. De actuele filmpjes en informatie op deze website geven een verdieping aan de opdrachten van de werelddoelen. Per werelddoel zijn er evaluatieformulieren om het proces en resultaat van elke leerling te evalueren en te beoordelen. Ook is er een tabblad met (achtergrond)informatie voor de leerkracht.
Goed om te weten
-
De opdrachten zijn zowel thematisch als afzonderlijk in te zetten.
-
De opdrachten voldoen aan de 21e-eeuwse vaardigheden (SLO: creatief-, kritisch-probleemoplossend denken, samenwerken, communiceren, zelfregulering).
-
De tijdsduur van de opdrachten variëren van een half uur tot vijf uur. Dit is afhankelijk van de aanpak van de opdrachten en de daarbij gestelde eisen. De begeleiding van de leerkracht is hierin leidend.
-
De leerlingen kunnen klassikaal, in groepjes of zelfstandig aan de opdrachten werken.
-
De kaarten én de website zijn nodig om de opdrachten goed te maken.
Burgerschapsvorming
Goals2030 sluit goed aan bij het verplichte burgerschapsonderwijs in het primair onderwijs. Met deze opdrachten maken kinderen kennis met de universeel geldende mensenrechten en vrijheden van de mens en ontwikkelen zij sociale en maatschappelijke competenties die kunnen bijdragen aan een democratische samenleving. Juist het activerende karakter van dit lesmateriaal daagt kinderen uit om écht zelf in actie te komen!
Waarom Goals 2030?
Wij vinden het belangrijk dat leerlingen maatschappelijk betrokken raken bij wat zich in de wereld afspeelt. Goals2030 laat leerlingen op een creatieve en uitdagende manier kennis maken met de 17 werelddoelen. Ook wel Global Goals genoemd. De 17 werelddoelen zijn de opvolgers van de millenniumdoelen (2000-2015) en lopen tot 2030.
Het doel van het lesmateriaal is dat leerlingen kennis krijgen van de werelddoelen, hierover nadenken, een mening vormen, zich uitspreken en ook echt een stem krijgen om de wereld een beetje mooier te maken. Kinderen hebben vaak hele mooie en creatieve ideeën. Zij zijn de generatie van de toekomst. Hoe mooi is het om als leerkracht samen met leerlingen een maatschappelijke wereldreis te maken naar 2030?



